Sneeuw in New York – strenge winter?


Terwijl bij ons de temperaturen hoog zijn voor de tijd van het jaar, sneeuwt het al in New York. Volgens de kenners wordt het een koude en lange winter op het noordelijk halfrond. Met sneeuw, heel veel sneeuw. Maar waarom eigenlijk?

De grootste reden is dat de zon weinig actief is.

Het vrijheidsbeeld vorige winter. Foto: StatueLibrtyNPS.
Officieel zouden we nu een periode in moeten gaan waarin er veel zonnevlekken zijn. Dat betekent dat er flink wat straling naar de aarde komt. Die zorgt voor een relatief milde winter. Maar na een goed begin van de actieve periode vorig jaar, is de zon de afgelopen tijd ineens erg rustig geworden. Dat zou ook de strenge winter van vorig jaar verklaren.

James Madden van Exacta Weather in Groot Brittanniƫ staat bekend om zijn accurate lange-termijn voorspellingen. Hij verwacht op basis van computermodellen dat het al in november gaat sneeuwen en dat het niet zal ophouden koud te zijn tot einde februari. Dat komt niet alleen rechtstreeks door de matige activiteit van de zon, maar ook omdat daardoor windrichtingen veranderen. Koude lucht blijft lang boven noordelijk Europa hangen.

Data die nu beschikbaar komt van het NASA Solar Radiation and Climate Experiment tonen aan dat de zonneactiviteit momenteel verder aan het afnemen is. Wie nog geen goede winterjas heeft, doet er goed aan er nu eentje te kopen.

Follow Faqtman on Twitter