Sneeuw dankzij vliegtuigen


Vliegtuigen die door wolken vliegen, kunnen het laten sneeuwen, zeggen onderzoekers. Komt door ‘gaten in de lucht’.

Wolken op grote hoogte veroorzaken meestal geen neerslag. Dat komt omdat ze bestaan uit super-gekoelde waterdruppels – water, dat kouder is dan de vriestemperatuur, maar nog steeds vloeibaar is. Deze druppels zijn te klein en licht om door de zwaartekracht naar aarde te worden getrokken.

Een team van onderzoekers in de VS heeft sterke aanwijzingen dat vliegtuigen die door deze wolken vliegen, wél voor neerslag kunnen zorgen. Door tegen de druppels aan te botsen kan de vloeistof bevriezen, zodat de waterdruppels onmiddellijk vallen als sneeuw.

Een gat in de wolken kan ontstaan doordat een opstijgend of landend vliegtuig de druppels laat bevriezen en vallen.
Een gat in de wolken kan ontstaan doordat een opstijgend of landend vliegtuig de druppels laat bevriezen en vallen.

Onderzoekers van het Amerikaanse Nationaal Centrum voor Atmosferisch Onderzoek vlogen in 2007 met een vliegtuig door dit soort wolken en lieten het sneeuwen. Ze publiceren nu in het vakblad Science target=”_blank”. De meteorologen ontdekten op beelden van een grondradar dat er sneeuwvlokken vielen, precies in het kielzog van hun vlucht. Dankzij het vliegtuig viel er in een langwerpig gebied een centimeter sneeuw.

Deze opnames komen uit de VS. Wie mooie Nederlandse foto's heeft van een gat in de wolken, stuur ze naar info[at]faqt.nl en we publiceren ze op de site.

Hoe werkt het? De supergekoelde druppels vloeibaar water worden door het vliegtuig – vooral de vleugels – nog ietsje verder gekoeld. Het ijskoude metaal van het vliegtuig laat de druppels voldoende verder koelen om ze te laten bevriezen. Daar komt bij dat de druppels alleen vloeibaar kunnen blijven als ze niet te veel bewegen. Zijn de druppels eenmaal ijs, dan beginnen ze te vallen.

De onderzoekers ontdekten dat sneeuw die op deze manier wordt gevormd, minder complex is dan ‘gewone’ sneeuw. De vlokken zijn platter en hebben minder structuur. Bijna 8 procent van de wolken boven de wereld bestaat uit supergekoelde druppels die sneeuw kunnen veroorzaken