Snacken om ruzie te voorkomen


Hoe voorkom je een echtelijke ruzie? Door snel een snack te eten, zeggen wetenschappers van Ohio State University (VS). Hongergevoel is brandstof voor een hoop kwaadheid. ‘Hangry’ heet dat, een samentrekking van angry (boos) en hunger (honger).

De Amerikaanse psychologen kwamen tot hun aanbeveling na een opmerkelijk experiment. Voor hun onderzoek volgden ze meer dan honderd getrouwde stellen. Gedurende drie weken werd elke avond hun bloedsuikerspiegel gemeten. Vervolgens werd ze gevraagd of ze pinnen in een voodoo-poppetje wilden steken dat hun partner moest voorstellen. De mensen met een lage bloedsuikerspiegel staken twee keer zoveel pinnen in de pop.

Op de aanpak van de onderzoekers valt wat af te dingen. Staat het prikken van poppetjes gelijk aan het risico op echtelijke ruzies en huiselijk geweld? Sommige psychologen vinden van niet. Feit is ook dat zeventig procent van de proefpersonen er voor koos om helemaal niet op hun poppetje in te steken.

Onze energiehuishouding heeft wel grote invloed op onze stemming. Onze hersenen kosten veel energie en de beheersing van emoties hoort daarbij. Uit onderzoek onder diabetici – waarvan de bloedsuikerspiegel ontregeld is – weten we bijvoorbeeld dat stemmingswisselingen vaker voorkomen als de bloedsuikerspiegel laag is. Op korte termijn kan dit leiden tot prikkelbaarheid, op lange termijn zelfs tot depressie.

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences.