Snackbar in de buurt maakt dik


Hoe meer afhaalpunten voor eten je in de buurt hebt, hoe groter de kans dat je veel te dik wordt. Eten dat je afhaalt is gemiddeld rijker aan calorieën dan het voedsel dat je zelf kookt. Hoe meer gelegenheid mensen hebben om af te halen, hoe meer ze dat ook zullen doen en hoe meer vet ze consumeren, ontdekte de Medical Research Council in Cambridge (GB).

Gemiddeld worden mensen in de streek rond de Britse universiteitsstad dagelijks blootgesteld aan 32 afhaalpunten. Dat zijn er negen in de buurt van hun huis, negen gedurende hun dagelijkse gang naar werk of studie en 14 binnen een cirkel van anderhalve kilometer van hun werk.

Mensen die boven dat gemiddelde zitten, blijken ook meer klaargemaakt eten te halen. Mensen die bijvoorbeeld aan 49 afhaalpunten worden blootgesteld, eten per week 40 gram meer vet. Hun Body Mass Index ligt beduidend hoger, bleek uit het onderzoek onder 5442 volwassenen. Deze mensen gaven aan bij afhaalpunten vooral pizza, hamburgers en gefrituurde snacks te halen.

Ook Nederlanders worden veel blootgesteld aan afhaaleten. In 84 procent van de Nederlandse huishouden wordt afhaaleten genuttigd, blijkt uit onderzoek van Trendbox. In Nederland heeft afhalen ook een culturele component. Zo wordt door Turken veel meer eten afgehaald, ontdekte de Universiteit Wageningen. Turken zijn gemiddeld ook dikker dan allochtone Nederlanders.

Het Britse onderzoek staat in het British Medical Journal.