SMS veroorzaakt bijna crash


Foto: YSSYguy.

Een SMSje heeft bijna het leven gekost aan de bemanning en passagiers van een Australisch vliegtuig.

Iedereen die wel eens vliegt kent de riedel van de bemanning: zet je mobieltjes uit, want die kunnen de navigatie van het vliegtuig storen. Hoewel dit waarschijnlijk niet waar is (in een vliegtuig met 300 passagiers vergeet er altijd wel iemand zijn telefoon uit te zetten) blijft het toch een verstandige maatregelen. Dat bewijst nota bene een piloot.

Op een vlucht van Australië naar Singapore was de gezagvoerder van budgetmaatschappij JetStar vergeten zijn mobiel uit te zetten. Dat veroorzaakte geen problemen, tot het telefoontje bij de nadering van Singapore een GSM signaal oppikte van een lokaal telecombedrijf. Daarop ontving de piloot een paar SMSjes. Hierdoor raakte hij zo afgeleid dat hij vergat dat hij bezig was te landen.

Op minder dan 200 meter hoogte keek hij weer op van zijn kleine schermpje en ontdekte dat het vliegtuig al bijna op de baan was, terwijl verschillende systemen nog niet klaar waren voor de landing. De piloot trok het toestel op voor een go-around, stijgen naar veilige hoogte en het inzetten van een nieuwe landing.

JetStar en de gezagvoerder hebben hun verontschuldigingen aangeboden. Uiteraard staat in het persbericht dat ‘er nooit enig gevaar is geweest’ en dat ‘het systeem heeft gewerkt’ waardoor de piloot een alarmsignaal hoorde. Het bijna-ongeluk gebeurde in 2010, maar het nieuws komt nu pas naar buiten omdat onderzoek naar het incident nu is afgerond.

Één conclusie kunnen we trekken uit het incident: sms nooit als je iets belangrijks moet doen.

Follow Faqtman on Twitter