Smog China erger dan ooit


smog-beijing

Op de foto Beijing, gezien vanuit een landend toestel. De witte plukken tussen de hoge gebouwen is geen mist, het is smog, de ergste ooit. De Chinese hoofdstad zucht onder een dik pak aan luchtverontreiniging dat door een combinatie van windstil weer en hoge druk niet van zijn plek wil komen. Pas einde van de week wordt verlichting van de omstandigheden verwacht.

Smog is door mensen geproduceerde luchtverontreiniging en bevat vaak stikstofoxide, zwaveloxide en ozon. Ook roetdeeltjes maken deel uit van de blauwige ‘soep’ die hele steden aan het zicht kan onttrekken. In de twintigste eeuw was Londen vaak het slachtoffer van smog, door een combinatie van uitstoot door fabrieken en kolenkachels in huizen. Dankzij de clean air act van 1956 komt smog in Londen sinds die tijd veel minder vaak voor.

Tegenwoordig zijn het vooral steden buiten de westerse landen die last hebben van dit soort vervuiling. Beijing is een berucht voorbeeld, maar ook Teheran, Lahore, New Delhi, Mexico City en Oelan Bator in Mongolië hebben veel last van de luchtverontreiniging. Het inademen van deze gassen is zeer slecht voor de gezondheid. Het veroorzaakt onder andere ademhalingsmoeilijkheden en kanker. Alleen al in China sterven jaarlijks meer dan een half miljoen mensen door vervuilde lucht, blijkt uit onderzoek van Tsinghua University.

Londen wist zijn smog uit te bannen, nu de rest van de wereld nog. Dat is een kwestie van strikt naleven van milieuregels wat betreft uitstoot van schadelijke gassen. In Beijing is daartoe de milieupolitie opgericht, een goed begin.