Smetvrees leidt tot twijfel?


Je handen wassen in onschuld kunnen we voortaan letterlijk nemen. Met wat zeep en water krijg je niet alleen schone handen, maar volgens psychologen helpt het ook schuldgevoel weg te spoelen. Nu heeft de uitdrukking er een nieuwe dimensie bij. Wetenschappers van de Universiteit van Michigan hebben ontdekt dat handen wassen ook zorgt dat we ‘dagelijkse’ beslissingen achteraf met een frisse blik kunnen bekijken zonder schuldgevoel.

Slecht nieuws voor 2e hands autoverkopers: met gewassen handen komen klanten terug op hun beslissing
Slecht nieuws voor 2e hands autoverkopers: met gewassen handen komen klanten terug op hun beslissing

Om dit uit te zoeken, gaven de onderzoekers 40 proefpersonen de opdracht om uit een bak met 30 CD, 10 CD’s te halen die ze leuk vinden en ze op volgorde te zetten. De onderzoeksleider vertelde toen dat ze hun nummer 5 en 6 zouden mogen houden.

Vervolgens kregen ze een totaal ander verzoek: het beoordelen van vloeibare zeep. De helft van de proefpersonen probeerde de zeep uit door hun handen te wassen. De andere helft keek er alleen even naar.

Na dit intermezzo werden de proefpersonen gevraagd opnieuw de volgorde van hun 10 CD’s te beoordelen en zo nodig te veranderen – zodat nummer 5 en 6 favoriet zouden zijn.

De mensen die niet hun handen hadden gewassen, lieten hun eerst gekozen volgorde in tact. Hun eerste keuze vonden ze nu zelfs nog beter en de CD’s die waren afgevallen ook veel slechter. De deelnemers met gewassen handen, hadden niet de behoefte om hun eerste keuze te rechtvaardigen en keken nog eens kritisch naar hun selectie.

De onderzoekers herhaalden hun test in een soortgelijk experiment met jam proeven en desinfecterende doekjes. Het leidde tot dezelfde uitkomst: wie niet zijn handen wast, houdt meer vast aan zijn beslissing. Dit heet cognitieve dissonantie. Na de aanschaf van bijvoorbeeld een lelijke auto en ook na alle commentaar en grappen van vrienden, zijn we geneigd nog sterker in de juistheid van onze keuze te geloven. Onder het motto: het is wel mooi mijn auto.

Beeld: VirtualErn