‘SM’ers zijn geestelijk gezonder’


Latex, zweepjes, tepelklemmen, rubberen ballen in je mond. Mensen die daar van houden zijn minder neurotisch en parano├»de dan mensen die ‘gewoon’ in de missionarishouding aan seks doen. Tot die opmerkelijke conclusie komt een psycholoog van de Universiteit Tilburg na een studie van de BDSM gemeenschap.

Psycholoog Andreas Wismeijer onderwierp liefhebbers van het harde werk en gewone huisvrouwen online aan een psychologische test. Die test legde de nadruk op persoonlijkheid en houding ten opzichte van relaties. Ook werd gekeken hoe mensen staan ten opzichte van afwijzing en welzijn.

Uit het onderzoek blijkt dat bdsm-mensen gelukkiger zijn, zich minder onzeker voelen in relaties en weinig angst hebben voor hoe anderen over ze denken. Ze lijken daarmee geestelijk gezonder dan mensen die aan gewone ‘vanille-seks’ doen. Volgens de onderzoeker kan dat komen omdat ze eerlijker zijn over hun wensen in bed.

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat de meeste mannen dominant zijn, terwijl de overgrote meerderheid van vrouwen onderdanig is. Een klein gedeelte van beide seksen wisselt van rol.