Smeltend ijs doet IJsland stijgen


Smeltende gletsjers stuwen IJsland versneld omhoog. Tot de verbazing van geologen gebeurt dit met maar liefst 3,56 centimeter per jaar.

De ontdekking werd gedaan door een internationaal onderzoeksteam onder leiding van de universiteit van Arizona. Met behulp van GPS werd jarenlang de beweging van IJsland in de gaten gehouden. Door het wegsmelten van ijs verlicht de druk op het land. Klimaatverandering heeft kennelijk ook grote gevolgen voor het aardoppervlak. Sterker, de betrokken wetenschappers berichten dat het wel eens tot grotere vulkanische activiteit kan leiden, en uitbarstingen.

Sinds 1995 worden er op IJsland metingen gedaan met GPS. Vanaf 2006 werd de capaciteit flink uitgebreid door het huidige onderzoeksteam. Nu is er een netwerk van 62 installaties. Sinds de jaren tachtig worden hogere temperaturen gemeten op IJsland. De snellere verhoging van het eiland heeft een direct verband met het snellere smelten van ijs. De studie wordt beschreven in het vakblad Geophysical Research Letters.