Smartphone verstoort ouder-kind relatie


kind

Ouders die veel tijd besteden aan digitale media of televisiekijken in plaats van voor hun kind of kinderen te zorgen, kunnen volgens een studie gedragsproblemen bij hun kinderen veroorzaken. De kinderen lopen grote kans gefrustreerd, hyperactief, zeurderig, of driftig te worden, melden onderzoekers in het wetenschappelijke vaktijdschrift Pediatric Research.

Omdat veel ouders reageren op een vervelend kind met nog meer mediaconsumptie, kan een vicieuze cirkel ontstaan.

Voor deze studie hebben onderzoekers 181 ouderparen met kinderen jonger dan vijf jaar gevolgd. Ze werden ondervraagd over hun eigen mediagebruik en over de ontwikkeling van hun kinderen. Het onderzoek vond plaats tussen 2014 en 2016. Het resultaat: in bijna alle gevallen was de relatie tussen ouder en kind minstens één keer per dag verstoord door een elektronisch medium als een smartphone of tablet. Zowel moeders als vaders gaven aan dat deze verstoringen ook de gedragsproblemen van kinderen verergerden. Om over slaapproblemen nog maar te zwijgen.

Opmerkelijk is dat veel ouders aangaven dat ze media als Facebook gebruiken om afleiding te krijgen van hun opvoedende taak. Ze pakken het mobieltje er vooral bij als de kinderen onuitstaanbaar zijn. Terwijl het kroost schreeuwt om aandacht, zit pappa of mamma even op het net grappige filmpjes te kijken. Dat zorgt dat kinderen niet worden gecorrigeerd en mogelijk nog vervelender worden dan ze al zijn.

Dergelijke ouders bleken volgens de onderzoekers ook moeite te hebben met ‘zelfregulatie’ en ‘sociaal gedrag’. Met andere woorden: ze kunnen geen maat houden en zijn horken. Niet alleen zou het verstandig zijn als ze hun kinderen een smartphone zouden ontzeggen, ze zouden hem zelf ook in de prullenbak moeten gooien.