Smartphone maakt tiener ongelukkig


tieners op smartphone

Wat veel ouders al vermoeden, is door de wetenschap bevestigd. Hoe langer een tiener op de smartphone zit, hoe ongelukkiger hij of zijn wordt. Meer dan een uur per dag is een recept voor ellende en wellicht zelfs depressie. Weg met de schermpjes, zou je zeggen. Maar kinderen die helemaal geen telefoons mogen, zijn ook niet erg gelukkig.

Dat is de uitkomst van een studie van de Amerikaanse San Diego State University. Ze legden de cijfers over het geluksgevoel van jongeren naast die van smartphonegebruik. Wat blijkt? Er is een duidelijke correlatie te zien tussen de twee statistieken. Hoe populairder smartphones werden in Amerika, hoe ongelukkiger jongeren aangaven zich te voelen. Ook op detailniveau zie je die correlatie terug. Jongeren die niet van hun schermpje te slaan zijn, voelen zich veel minder senang dan leeftijdsgenoten die het rustiger aan doen.

Voor de studie werd gebruik gemaakt van een doorlopende studie, die sinds 1991 de geluksgevoelens meet van een miljoen kinderen in de middelbare school leeftijd. Volgens deze studie neemt sinds het begin van de jaren negentig bij jongeren het gevoel van zelfachting, tevredenheid en geluk langzaam toe. Tot 2012, als ineens een trendbreuk te zien is. Sindsdien geven de jongeren ieder jaar aan zich nóg ongelukkiger te voelen. Toeval? Vanaf 2012 waren jongeren met een eigen smartphone in de meerderheid.

Het gelukkigst zijn jongeren die veel aan sport doen, goede sociale contacten hebben in de echte wereld en echte boeken lezen. Het minst gelukkig zijn de jongeren die constant het gevoel hebben iets te missen en daarom dwangmatig op hun telefoon alle sociale media checken. Zij consumeren per dag soms vele uren data en voelen zich ondanks dat miserabel.

De studie toont alleen een correlatie, geen oorzaak en gevolg relatie. Het kan zijn dat iets anders vanaf 2012 jongeren ongelukkig maakt. Maar de auteurs van de studie zijn overtuigd dat het de smartphone is.