Smaken horen en geluiden proeven


Frambozen smaken blauw.

Pas voor de tweede keer in de medische geschiedenis is synesthesie vastgesteld bij iemand na een hersenbeschadiging. Synesthesie is een aandoening waarbij verschillende soorten signalen in de hersenen gaan ‘lekken’, waardoor zintuigelijke waarnemingen door elkaar gaan lopen. Mensen met synesthesie kunnen kleuren bijvoorbeeld horen, of ze krijgen een smaak in de mond bij bepaalde muziek.

Deze patiënt, een man uit Canada die een hersenbloeding heeft gehad, kan niet meer goed tegen de kleur lichtblauw. Hij moet er letterlijk van walgen. Ook muziek met veel koperblazers, zoals de James Bond tune heeft effect op hem, hij krijgt er heftige euforische gevoelens bij. Bij het eten van frambozen ziet hij nu de kleur donkerblauw; als hij donkerblauw ziet, proeft hij frambozen.

Bijna alle gevallen van synesthesie zijn aangeboren. Het is een aandoening waar heel goed mee te leven is en waar sommige patiënten zelfs hun voordeel mee doen. Veel beroemde kunstenaars hebben het, zoals de schrijver Vladimir Nabakov, componist Franz Liszt, schilder Vasily Kandinsky en zanger Billy Joel.

De man uit Toronto is uitgebreid onderzocht in het Saint Michael ziekenhuis. Daar bevestigden MRI-scans de gevoelens die hij zei te hebben bij bepaalde muziek en kleuren. Omdat synesthesie na hersenbeschadiging zo zeldzaam is, zal het ziekenhuis hem blijven volgen.