Sluiting kolencentrales: meer levende baby’s


kolencentrales

Wanneer oude kolencentrales worden stilgelegd, profiteert niet alleen het klimaat. Ook verbetert de gezondheid en vruchtbaarheid van lokale bewoners meetbaar, blijkt uit twee studies uit de Amerikaanse staat Californië. Het aantal vroeggeboorten in de buurt van acht energiecentrales daalde daar met 20 tot 25 procent nadat ze waren gesloten. Bovendien werden meer kinderen levend geboren, melden de onderzoekers.

De ontmanteling van oude kolencentrales is het onderwerp van veel discussie in Nederland. Deze centrales stoten relatief veel koolstofdioxide uit en blijven daarmee klimaatverandering aanjagen. Een groot deel van de CO2-uitstoot en fijnstof in de wereld is te wijten aan het gebruik van steenkool.

Voor hun studie analyseerden onderzoekers van de universiteit van Californië gegevens over voortijdige geboorten bij mensen in de buurt van acht kolencentrales in hun staat. Omdat deze energiecentrales allemaal buiten werking werden gesteld tussen 2010 en 2011, konden de wetenschappers de gezondheidsgegevens van de twee jaar voorafgaand aan de sluiting direct vergelijken met die van het eerste jaar na sluiting.

Het resultaat: het aantal vroeggeboorten daalde in de straal van vijf kilometer van 7 tot slechts 5,1 procent, rapporteren de onderzoekers. Dat is een afname van 20 tot 25 procent, meer dan wat de wetenschappers verwachtten. Ter vergelijking bekeken ze ook geboortegegevens in dezelfde periode bij acht andere centrales die niet waren gesloten, daar bleven de cijfers gelijk. Ook werd er gecorrigeerd voor zaken als socio-economische status van de mensen rond centrales.

Eerdere studies hebben aangetoond dat verhoogde luchtvervuiling het risico op zwangerschapscomplicaties en vroeggeboorten kan verhogen. Maar ook stress en slecht eten laat de kans toenemen.