Slome haai moet het van de verrassing hebben


De onderzoekers bevestigen een zendertje aan een Groenlandse haai.

De Groenlandse haai is de traagste haai ter wereld, en tevens de traagste vis, als je zijn afmetingen (tot ruim 7 meter) in aanmerking neemt. Nu hebben wetenschappers voor het eerst zijn precieze zwemsnelheid gemeten: 1,2 kilometer per uur. Daarmee is hij zelfs als hij sprintje trekt (2,5 kilometer per uur voor 7 seconden) nog altijd te traag om zijn favoriete prooi, een zeehond (3 kilometer per uur), te pakken te krijgen. Hoe vangt de haai zijn prooi dan toch? Heel simpel: hij besluipt de zeehond in zijn slaap.

Yuuki Watanabe van het Nationaal Instituut voor Poolonderzoek in Japan en twee Noorse collega’s onderzochten het verdwijnen van zeehonden bij de kust van het Groenlandse Svarlbard. Door de vondst van de overblijfselen van zeehonden in de maag van een paar Groenlandse haaien, werden deze dieren al snel als dader aangemerkt. Het onderzoeksteam bevestigde zendertjes aan 6 haaien om hun jachtgedrag te kunnen bestuderen.

Uit die gegevens bleek dat de haaien niet simpelweg zeehondkarkassen van de zeebodem leegvreten, maar levende zeehonden vangen. De zeehonden wanen zich al slapend in het water veilig voor roofdieren zoals de ijsbeer, maar rekenen niet op de verrassingsaanval van een slome Groenlandse haai.

De wetenschappers registreerden ook de zeewatertemperatuur van de zee waarin de haaien zwommen. Die bleek maar net boven het vriespunt te zijn, wat volgens hen meteen verklaart waarom de Groenlandse haai zo traag is: hij ruilde zijn snelheid in voor de weerstand van zijn lichaam tegen de kou.

In de toekomst hopen Watanabe en collega’s onderwatercamera’s aan de haaien te bevestigen, om zo getuige te kunnen zijn van wat weleens ’s werelds traagste jachtpartij zou kunnen zijn.

Follow Faqtman on Twitter