Slingerster raast door heelal


De Europese Ruimtevaartorganisatie ESA heeft een merkwaardige ster gevonden. Die draait rondjes rond een zwart gat en verliest ondertussen materiaal aan dat zwarte gat. Maar het meest opmerkelijk is de snelheid waarmee de ster rond het gat draait: in 2,4 uur legt het hemellichaam een baan rond het zwarte gat af. Dat betekent dat het met 2 miljoen kilometer per uur gaat.

Daarmee is de ster het snelste object dat ooit is gemeten in het universum. Het zou zelfs een compleet nieuwe klasse van stersystemen kunnen vormen, zegt ESA. Waarschijnlijk heeft de ster zijn waanzinnige snelheid ontwikkeld bij het ontstaan van het zwarte gat en draait het sinds die tijd er omheen.

De twee-eenheid is in 2010 voor het eerst ontdekt door Nasa, waar men aanvankelijk niet goed wist wat er werd waargenomen. Sinds die tijd hebben verschillende sterrenkundigen zich op het vreemde fenomeen gestort. Het was ESAs XMM-Newton telescoop die vaststelde dat de ster snel ‘knipperde’ omdat ze eens in de 2,4 uur achter het zwarte gat verdween.

De ontdekking wordt beschreven in het vakblad Astronomy & Astrophysics.