Slimmerik koopt ticket op juiste moment


Altijd al afgevraagd wat nu het beste moment is om je vlieg- of theaterticket te kopen? Volgens onderzoekers van de Spaanse universiteit Carlos III de Madrid bespaar je het meeste geld door je vliegticket lang van te voren aan te schaffen en je theaterticket juist op het laatste moment.

Raar maar waar, terwijl vliegtickets alleen maar duurder worden naarmate de vertrekdatum nadert, wordt een theaterticket alleen maar goedkoper. De Spaanse universiteit onderzocht daarom de prijsvorming van producten die ver voor gebruik aangeschaft worden.

Het moment van boeken, bepaalt de prijs in grote mate.

Goed beschouwd is het niet vreemd dat vliegtickets duurder worden in de loop der tijd. Onvoorziene omstandigheden spelen daarbij een grote rol. Als je een ticket maanden van te voren boekt, kunnen er in de tussentijd zich legio gevallen voordoen die de reis in de weg staan. Om te zorgen dat consumenten toch vroeg boeken, starten de vliegtuigmaatschappijen met scherpe prijzen, ofwel een voorverkoop. De consequentie is dat de ticketprijzen omhoog gaan wanneer de vertrekdatum dichterbij komt.

In het geval van theatertickets, lopen consumenten bij een late aankoop het risico dat de show uitverkocht is. Daarom bieden theaters last minute kaarten aan. Dat betekent dat de prijzen van de kaarten dalen op de dag van de show.

De onderzoekers ontdekten dat de vliegprijzen het laagst zijn rond acht weken voor de reisdatum. Bovendien lijken tickets ’s middags goedkoper dan ’s ochtends. Of er verschillende prijzen bestaan voor zakenreizigers en vakantiegangers moet nog worden onderzocht.

Beeld:DANIEL SAMBRAUS|SCIENCE PHOTO LIBRARY