Slimmerik kan goudschat winnen


Geïnteresseerd in 1,6 miljoen euro aan goud? Avontuurlijk aangelegd? Flink wat PK onder je schedeldak? Dan is de zoektocht naar het goud van de Amerikaan Forrest Fenn (82, op de foto) wellicht iets voor jou. Meneer Fenn heeft ergens in de bergen rond Santa Fe een schat ter waarde van 1,6 miljoen euro verstopt en als enige aanwijzing voor de locatie een gedicht geschreven.

As I have gone alone in there And with my treasures bold, I can keep my secret where, And hint of riches new and old. Begin it where warm waters halt And take it in the canyon down, Not far, but too far to walk. Put in below the home of Brown.

Volgens Fenn bevat het gedicht negen aanwijzingen voor de locatie van de schat. Via internet verspreid hij zo nu en dan nog een paar hints. Zo is bekend dat de schat zich op ongeveer 1.525 meter boven de zeespiegel bevindt. Ook zou zijn autobiografie meer tips bevatten waar je moet zoeken.

Voor het toerisme in Santa Fe is de zoektocht een geschenk uit de hemel. Duizenden mensen zijn naar de hoofdstad van New Mexico getrokken om te gaan zoeken naar de schat. Volgens Fenn, die rijk werd in de souvenirhandel, heeft hij die begraven nadat hij 20 jaar geleden ontdekte dat hij kanker had. Omdat de weldoener zijn aanzienlijke vermogen wilde nalaten aan een vindingrijk en intelligent persoon, besloot hij toen een lading gouden munten en armbanden op deze opmerkelijke manier na te laten.