Slimmer worden we niet meer


De mens is in de loop van zijn bestaan steeds slimmer geworden. Maar het hoogtepunt is bereikt.

Hoe slim was een mens 10.000 jaar geleden? Er zijn veel onderzoeken gedaan naar die vraag. Zeker is dat we in de loop van de evolutie meer IQ hebben gekregen en dat onze hersenen zijn gegroeid. Ze maken nu 2 procent uit van onze totale lichaamsmassa, maar ze gebruiken wel 20 procent van alle energie in het lichaam.

Foto: © Tinydevil | Dreamstime.com.

Dat laatste is de zwakte van ons brein. Willen we slimmer worden, dan moet het energieverbruik verder omhoog. Dat betekent dat er minder energie overblijft voor de rest van ons lichaam. We hebben dus de uiterste grens van slimheid bereikt, zeggen onderzoekers.

Veel van de energie die de hersens gebruiken gaat naar het sturen van signalen tussen de cellen. Hoe beter iemand is in het versturen van die signalen, hoe hoger het IQ. Maar ook hoe meer energie er nodig is. Voor complexe taken, zoals abstract redeneren, gebruiken we veel meer energie dan voor alledaagse taken, wanneer minder dan 15 procent van alle neuronen in de hersens tegelijk actief zijn, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek.

Conclusie: we zullen niet slimmer worden. Om steeds moeilijkere taken uit te voeren, moeten mensen beter gaan samenwerken. Groepen mensen zijn vaak intelligenter dan eenlingen, ontdekten Duitse biologen. Of zullen we machines moeten ontwikkelen die een deel van onze intelligentie overnemen. De grote vraag is alleen of we die machines op het laatst nog wel kunnen begrijpen.

Follow Faqtman on Twitter