Slimmer door sneller brein


Waarom neemt de intelligentie in onze tienerjaren eigenlijk toe? Wetenschappers komen met een antwoord.

In de puberteit krijgt niet alleen ons lichaam een radicale make-over, maar verandert ook ons brein. Zo hebben wetenschappers al eerder aangetoond dat adolescenten intelligenter worden, maar was tot op heden onduidelijk waarom.

Het vermoeden was dat het iets te maken heeft met de mentale verwerkingssnelheid, die ook een spurt neemt tijdens de tienerjaren. En jawel: dit blijkt inderdaad te kloppen. ‘Onze bevinding klinkt heel logisch, alleen was dit verband nog niet eerder aangetoond’, aldus hoofdonderzoeker Thomas Coyle die is verbonden aan de Universiteit van Texas San Antonio (VS).

Voor hun onderzoek analyseerden de wetenschappers de resultaten van 12 soorten intelligentietests en tests voor mentale verwerkingssnelheid, die waren uitgevoerd onder 6969 adolescenten tussen de 13 en 17 jaar.

Zowel qua taal, ruimtelijk inzicht en wiskundige begrip deden de oudere tieners het beter dan de jonkies. En ook uit de tests naar verwerkingssnelheid kwam een soortgelijk resultaat naar voren. Na verdere analyse konden de onderzoekers vaststellen dat de toename in intelligentie geheel te wijten is aan deze snellere verwerkingssnelheid.

Kortom: Tieners worden slimmer omdat ze sneller worden.