Slechtste weer op woensdag


Heb je wel eens het gevoel dat het weer doordeweeks slechter is dan in het weekend? Dan heeft jouw gevoel gelijk. Amerikaanse wetenschappers vergeleken een zomer lang het weer aan de oostkust van hun continent op weekdagen met het weer in weekeinde. De resultaten waren opvallend: op werkdagen hagelt, onweert en stormt het meer dan in het weekend.

Foto: Flickr.com/TwisterMc

De knappe koppen Nasa Goddard ontdekten dat het weer twintig procent slechter is doordeweeks en twintig procent beter in het weekeinde. Op woensdag is de kans op rotweer het grootst en dat hebben we aan ons zelf te danken. De atmosfeer wordt volgens de wetenschappers onrustig door de chemicaliën die tijdens de werkweek vrij komen, zoals uitlaatgassen en het gas uit spuitbussen. Op woensdag is de concentratie uitstoot het grootst, met alle gevolgen van dien. In het weekeinde is er juist een dip in de uitstoot wat zorgt voor dagen met rustiger weer.

Of het Nasa Goddard onderzoek representatief is voor andere delen voor de wereld, is nog niet duidelijk. De resultaten zijn volgens de wetenschappers bijvoorbeeld niet naar de westkust van Amerika te kopiëren omdat het klimaat daar droger is. Wel hebben ze voor het eerst statistische bewezen dat de mens met haar uitstoot van gassen het weer in de zomer beïnvloedt en dat een piek in de uitstoot een grotere kans op hagelbuien en tornado’s betekent.”

Follow Faqtman on Twitter