Slechte tijden vragen om sterke man


Baby’s van drie maanden oud volgen al de oogbewegingen van hun ouders. Andere mensen naar de ogen kijken geldt in de psychologie dan ook als een teken van onderdanigheid en volgzaamheid. Psychologen van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben nu ontdekt dat mensen in tijden van gevaar de oogbewegingen volgen van personen met een mannelijk en dominant uiterlijk.

In een experiment lieten VU-psychologen eerst foto’s van gevaarlijke en niet-gevaarlijke situaties aan proefpersonen zien. Daarna bekeken de onderzoekers of zij de oogbewegingen van mannen of vrouwen volgen. De proefpersonen volgden de oogbewegingen van zowel mannen als vrouwen na het zien van niet-gevaarlijke situaties; na het zien van gevaarlijke dingen volgden ze alleen de oogbewegingen van mannen.

Blijkbaar zijn mensen in tijden van gevaar geneigd om mensen (vooral mannen) met een mannelijk en dominant uiterlijk te volgen. Waarschijnlijk kiezen mensen ervoor om bij dreiging dominante leiders te volgen omdat zij het gevoel geven de veiligheid te beter te kunnen waarborgen.

De resultaten van de studie zijn verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift PLoS One.