Slechte slapers eten meer


dreamstime_xs_69039488

Slaapgebrek kan leiden tot het consumeren van meer calorieën de volgende dag. Dat zeggen onderzoekers van de Amsterdamse Vrije Universiteit en King’s College in Londen (GB). De extra inname van voedsel komt gemiddeld op 385 kcal per dag, wat overeenkomt met iets meer dan vier boterhammen.

De studie, gepubliceerd in het European Journal of Clinical Nutrition, combineerde de resultaten van elf eerdere studies met in totaal 172 deelnemers. Daarin werd gekeken naar de combinatie slaapgebrek en voedselinname. Uit de studies bleek dat slaapgebrek geen duidelijk effect had op hoeveel energie mensen de volgende 24 uur besteden. Gecombineerd met de extra inname betekent deze uitkomst dat slechte slapers netto meer energie moeten opslaan.

De onderzoekers vonden ook dat er een kleine verschuiving te zien is in wát mensen aten na een doorwaakte nacht. Ze namen naar verhouding meer vet in en minder eiwit. Qua koolhydraten was er geen verschil te zien.

In een maatschappij waarin mensen steeds vaker wakker liggen – door smartphones, lichtvervuiling en te veel prikkels – kan slaapgebrek een belangrijke bijdrage leveren aan die andere epidemie: overgewicht. Uit eerdere studies blijkt dat mensen die niet genoeg slaap krijgen, het beloningscentrum in hun hersens overprikkelen. Dat is het deel van het brein dat bevredigd wil raken door het eten van grote hoeveelheden voedsel.

Als slaapgebrek geldt een nachtrust van 3,5 tot 5 uur. Voldoende slaap is 7 tot 12 uur.