Slechte onomatopeeën


Zelfs als je geen behoefte voelt om de wedstrijden van het wereldkampioenschap voetbal te kijken, is het onmogelijk om te ontkomen aan de vuvuzela.

Niet alleen in de stadiums of op tv is het geluid opvallend. Ook in Nederland zijn er mensen die het leuk vinden om de hele buurt lastig te vallen met het geluid van hun onmuzikale gebrek aan wellevendheid.

Maar er is niet alleen ergernis. De mensen achter Road to 2010, een journalistiek project rond het WK, zijn al zo gewend aan de vuvuzela dat ze er van zijn gaan houden. Op Facebook zijn ze de pagina ‘Viva Vuvuzela‘ begonnen voor mensen die net als zij fan zijn van de Zuid-Afrikaanse lawaaitoeter.

vuvuzela

Volgens het weblog Drabkikker is ‘vuvuzela’ vooral een slechte onomatopee. Onomatopeeën zijn woorden die een klank nabootsen. ‘Piepen’ bijvoorbeeld, of ’tikken’.

Het woord vuvuzela zou voortgekomen zijn uit de klank die de toeter maakt, ‘vuvu’. Maar volgens de blogger zou het daarmee de ‘àllermisluktste onomatopee van de afgelopen twintig jaar’ zijn:

Hoe krijg je het voor elkaar een ding dat zo’n godskabaal maakt een naam te geven die aan het zachtaardig zoemen van een hommel doet denken?

Foto: Dundas Football Club