Slechte eiwitten op te sporen met laser


De ziektes van Alzheimer, Parkinson en Creutzfeldt-Jakob (de menselijke variant van de gekkekoeienziekte) worden veroorzaakt door ophopingen van eiwitten (zie foto). Het opsporen en verwijderen van deze slechte eiwitten zou de ziekte kunnen genezen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe onderscheid je de slechte van de goede eiwitten? Zweedse en Poolse onderzoekers hebben nu ontdekt dat multifotonlasertherapie de oplossing biedt.

Zij zagen dat slechte eiwitten laserlicht anders absorberen dan gezonde eiwitten. Door nu een laserbundel te laten vallen op het lichaam van de patiënt, kan een arts de boosdoeners eruit pikken. Vervolgens kunnen de eiwitbolwerken worden vernietigd met behulp van fotoakoestische therapie (een vergelijkbare techniek als nu wordt gebruikt bij een CT- of MRI-scan).

Tot nu toe werden slechte eiwitten opgespoord en vernietigd door giftige chemicaliën te gebruiken. De nieuwe techniek is dus een stuk veiliger voor de patiënt. Bovendien laat de laser gewond weefsel ongemoeid en zal operatief ingrijpen ook niet meer nodig zijn. Kortom, de onderzoekers geloven dat hun ontdekking een doorbraak kan worden in de diagnose en behandeling van ziektes als Alzheimer.

Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Photonics.

Foto: Nephron/CC-BY-SA-3.0