Slechte baas? Zeg het hem!


Een baas die tegen het personeel schreeuwt, werknemers belachelijk maakt of ze probeert te intimideren is een slechte baas. Als werknemer kan je het allemaal over je heen laten komen of de baas duidelijk laten merken dat je dit gedrag niet accepteert. De laatste optie klinkt risicovol, maar dat valt volgens dit onderzoek alles mee.

Professor Bennett Tepper van de Ohio State University deed onderzoek naar de werkverhoudingen van 169 proefpersonen en schreef daar over in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Personnel Psychology’. Hij vroeg mensen met een slechte baas hoe zij zich daar onder voelden en of ze zich wel eens tegen hem/haar verzette. De meeste proefpersonen deden dit niet of op een passieve-agressieve manier, bijvoorbeeld door de baas te negeren of te doen alsof ze geen idee hadden waarom ‘ie zo boos was. Deze groep werknemers was gestrest en had weinig plezier in het werk.

De groep die de baas een koekje van eigen deeg gaf, kwam er beter vanaf. Tepper vertelt: ‘Ik dacht dat het op geen enkele manier positief zou zijn om tegen je baas in het verweer te komen, maar dat is niet wat de onderzoeksresultaten uitwezen. De best denkbare werksituatie is er eentje zonder vijandigheid, maar wanneer je baas een vijandige situatie creëert kan je maar beter tegen hem in gaan. Werknemers voelen zich beter wanneer ze dit doen, ook omdat ze meer respect krijgen van hun collega’s. En mensen die zich gewaardeerd voelen op de werkvloer, zijn beter werknemers.’

Omdat Tepper niet kon geloven dat dit gedrag bijna geen negatieve gevolgen had, vroeg hij zijn proefpersonen een half jaar later om nog een vragenlijst in te vullen. De mensen die in opstand waren gekomen tegen hun baas, hadden ook toen niet het idee dat dit hun carrière had geschaad.

Foto: promomateriaal voor de film Horrible Bosses