Slechte adem? Even blazen


Is je slechte adem het resultaat van je avondeten of heb je een ernstige ziekte onder de leden? Een blaastest wijst het uit. Je hoeft alleen maar in het tuitje van te blazen en er volgt een onmiddellijke uitslag. Een groen lampje is goed nieuws (het bleek inderdaad slechts je avondeten), een rood lampje geeft aan dat je misschien beter even bij de dokter langs kan gaan.

In de toekomst hebben we misschien allemaal wel zo’n handzaam apparaatje in huis staan. Een onderzoeksteam van de Stony Brook University onder leiding van Perena Gouma ontwikkelde de sensorchip die als ‘brein’ van de blaastest dient. De minuscule druppeltjes in je adem worden in een elektrisch veld geschoten, waarna ze kristalliseren op de aanwezige nanodraadjes. De nanodraadjes pikken vervolgens het geurmolecuul eruit die specifiek is voor een bepaalde ziekte, een biomarker gneoemd.

Het apparaatje kan op die manier zo’n beetje alles meten wat er te meten valt op ziektegebied. Zo kan aceton duiden op diabetes, ammonia op nierfalen en stikstofoxide op een longontsteking. Ook zouden virussen en bacteriën als salmonella op die manier opgespoord kunnen worden. Op dit moment zijn al die opties nog niet verenigd in één blaastest, maar Gouma en collega’s verwachten dat dat niet lang gaat duren. De blaastest zou dan tegen die tijd niet meer dan 10 euro hoeven te kosten. Ideaal om af en toe even je slechte adem op tekenen van ziekte te checken dus.

Bron: NSF.

Beeld: © MinervaStudio | Dreamstime.com

Follow Faqtman on Twitter