Slecht nieuws: nieuw gesteente ontdekt


De aarde is een steensoort rijker. Hoewel geologen dachten dat ze alle stenen wel kenden, is er onder onze neuzen een nieuwe soort ontstaan, met de naam plastiglomeraat. Het hoofdbestanddeel van dit sedimentaire gesteente is plastic. Dat wordt in zee en op het strand langzaam in steeds kleinere stukjes gebroken door de golven en dieren die het proberen te eten.

Als het klein genoeg is, begint het samen te klonteren met stukjes schelp, kiezeltjes, lava of organisch materiaal. Als dat onder genoeg druk gebeurt, blijven al die materialen samen kleven en ontstaat een nieuwe steensoort. In de buurt van Hawaiï is bovendien waargenomen dat plastic in aanraking komt met heet vulkanisch gesteente, smelt en als kleverige massa aan rotsen blijft plakken.

Via beide methodes ontstaat een nieuwe steen. Het goede nieuws is dat die ooit door geologen en archeologen van de toekomst kan worden gebruikt om precies te dateren wanneer de mensheid begon met de productie van plastic. Het slechte nieuws is dat deze steensoort ons milieu tot in lengte van dagen zal vervuilen. Uit het plastic lekken bijvoorbeeld weekmakers.

De ontdekkers, die publiceren in het geologische vakblad GSA Today, hopen dat er in de toekomst een goede bestemming voor dit materiaal kan worden gevonden.