Slapjanus overleeft ook


Darwin’s theorie over de overlevingskansen van de mens wordt in twijfel getrokken. Slapjanussen maken weer kans op overleven.

Jarenlang was het zo klaar als een klontje. De figuurlijke slapjanus maakt in de evolutie geen schijn van kans. Vele wetenschappers volgden de theorie van Darwin, die stelde dat als organismen kans willen maken om te overleven, ze zich aan moeten passen aan de omgeving.

Ook moeten zij zorgen dat de volgende generatie dezelfde aanpassingen meekrijgt. Hierdoor doorstaan alleen de sterkste organismen de evolutie.

Maar microbiologen in Amerika en Engeland lijken nu het tegendeel te hebben bewezen.

Zij kweekten bacteriën honderden microbiologische generaties door, vergelijkbaar met 3000 jaren gerekend in mensenlevens.

"En? eten ze goed?"
"En? eten ze goed?"

Aan de hand van de evolutietheorie, rekenden de biologen alleen op de overleving van de genoom van de sterkste bacterie.

Dat bleek niet het geval. Er was veel genetische diversiteit onder de bacteriën. Dit heeft te maken met de efficiëntie van voedselverwerking door de verschillende bacteriën.

Is er een overvloed aan voedsel, dan wordt dit inefficiënt gebruikt, is er net genoeg voedsel dan gaan de ‘beste’ bacteriën hier zuinig mee om. Ook is de manier waarop voedsel gebruikt wordt, afhankelijk van genetische mutaties.

Hierdoor blijven de meest fitte bacteriën van Darwins theorie in leven door efficiënt eten en hebben minder fitte en inefficiënte eters vooral voordeel van genetische mutaties.

Zijn er weinig mutaties dan geldt de oude regel van ‘survival of the fittest’, maar zijn er veel mutaties dan kunnen ook de wat minder fitte bacteriën generaties lang blijven bestaan.

Foto: SciencePhoto

Follow Faqtman on Twitter