Slapen zorgt voor goede ideeën


Ergens nog een nachtje over slapen kan een goed idee zijn. Wetenschappers van de universiteit van Californië hebben geconcludeerd dat problemen eerder worden opgelost na een slaap met zo weinig mogelijk dromen.

Volgens de onderzoekers kunnen onze hersenen tijdens een droomloze slaap, die ook wel REM-slaap wordt genoemd, sneller zenuwverbindingen aanleggen zonder dat ze worden afgeleid door andere gedachtegangen. Overdag en tijdens onze nachtrust zonder dromen worden onze hersenen volgens de onderzoekers te veel afgeleid.

Dit onderzoek wordt gesteund door het rijtje belangrijke ideeën die mensen tijdens hun slaap in het verleden hebben gekregen.

Zo werd Paul McCartney in 1965 wakker in en klein kamertje in Londen met een melodietje in zijn hoofd. “Ik liep naar de piano en sloeg een G-akkoord aan, de rest van de melodie volgende vanzelf. Ik vond het gelijk geweldig klinken, omdat ik het herkende uit mijn droom.” Zo werd de popklassieker Yesterday geboren. McCartney dacht lang dat hij een melodie van een ander had gespeeld omdat het hem zo bekend voor kwam. Daarom liet hij het aan iedereen horen, maar niemand herkende het liedje.

Tijdens de zomer van 1816 was Mary Wollstonecraft Godwin op bezoek bij de dichter Lord Byron in zijn villa bij het meer van Geneve. Mary Shelley, zoals ze later vanwege een huwelijk zou gaan heten, kwam door een nachtmerrie op het idee van Frankenstein. De volgende ochtend schreef ze de woorden die het begin werden van hoofdstuk vijf: “It was on a dreary night of November…”

En dr. Otto Loewi bewees dat je met een droom zelfs de Nobelprijs kan winnen. Hij won de Nobelprijs voor de wetenschap in 1936 na zestien jaar lang hard werken aan het bewijs van zijn theorie. In 1903 dacht dr. Loewi dat de impuls van de zenuwen misschien wel geregeld wordt door een chemische reactie. Maar in de jaren die volgden kon hij deze theorie niet bewijzen. Tot hij op eerste paasdag in 1920 naar bed ging.

Hij werd ’s nachts wakker met opnieuw de theorie in zijn hoofd en maakte gelijk wat notities. Jammer genoeg kon hij de volgende ochtend zijn aantekeningen niet meer lezen. De avond erna droomde hij echter weer over zijn theorie en dit werd de basis voor het onderzoek dat hem jaren later de Nobelprijs zou opleveren.