Slapeloos? Ga kamperen


kamping

Slaapproblemen horen bij ons moderne leven. Overal om ons heen is kunstlicht en schermpjes zorgen dat we van ’s ochtend tot ’s avonds sterke visuele impulsen naar onze hersens sturen. Dat ontregelt onze circadiaans ritme, de interne klok van het lichaam die verantwoordelijk is voor de aanmaak van slaaphormonen. Heb je die interne klok totaal dolgedraaid, dan zit er maar één ding op: kamperen.

Dat zeggen onderzoekers van de University of Colorado (VS) na onderzoek van mensen in hun huiselijke omgeving en op een natuurcamping. Op die laatste plek was bijna geen kunstlicht aanwezig, de proefpersonen mochten alleen een zaklantaarn mee. De onderzoekers zagen dan ook dat mensen daar veel eerder naar bed gingen, er was ook geen vertier aanwezig. In een huiselijke omgeving keken mensen televisie of waren ze met hun mobieltje bezig.

Door dat laatste blijven de hersens visuele impulsen krijgen, waardoor er minder melatonine wordt aangemaakt, de natuurlijke slaaphormoon. Ook begint de aanmaak veel later. Bij de mensen in de natuur werd dat slaaphormoon wel in voldoende mate geproduceerd. Bovendien hadden deze proefpersonen na slechts een weekend kamperen ook daarna thuis een betere productie van melatonine. Het verblijf in de natuur werkt dus nog een tijdje door.

Een weekend in de natuur is al genoeg, maar een langer verblijf werkt nog beter. Proefpersonen die een hele week in de natuur doorbrachten, maakten na afloop 2,6 uur eerder melatonine aan ’s avonds. Ze gingen daardoor eerder slapen (rond 10 uur) en werden ook eerder wakker (rond 6 uur). Ze waren beter uitgerust. Dat ritme past beter bij het menselijk lichaam, dat is ingesteld op optimaal gebruikmaken van het daglicht.

Het onderzoek is gepubliceerd in Current Biology.