Onbevlekte ontvangenis bij slang


Een vrouwelijke boa constrictor heeft twee keer het leven geschonken aan nogal bijzonder nageslacht. De slang kreeg namelijk in totaal 22 baby’s zonder te zijn bevrucht door een mannetje. Dat is ontdekt door Amerikaanse wetenschappers van de North Carolina State University.

De vrouwelijke boa leefde samen met een aantal mannetjes, maar koos er liever voor het in haar eentje te doen. Al haar nakomelingen zijn vrouwelijk.

De babyslangen hebben een heel ongebruikelijke set geslachtshormonen. Waar mannetjesslangen normaal zz- en vrouwtjesslangen zw-chromosomen hebben, bleken deze jongen ww-chromosomen te dragen, beide van moeder dus.

De ontdekking is met name bijzonder omdat altijd gedacht is dat het ww-chromosoom niet met het leven verenigbaar is.

Maagdelijke geboortes komen vaker voor bij ongewervelde dieren. Insecten kunnen bijvoorbeeld, zonder te zijn bevrucht, nakomelingen krijgen door zichzelf te klonen. Bij gewervelden dieren is dat echter een uitzondering. Maagdelijke geboortes zijn bij slechts 0,1 procent van de gewervelde soorten opgetekend. Voor de vrouwelijke slang is het een voordeel om zich op twee manieren te kunnen voortplanten. Als er geen geschikte mannenslang voor handen is, dan kan ze prima zelf voor nageslacht zorgen.

Beeld:Flickr.

Follow Faqtman on Twitter