Slakken aan de drugs vergeten niet


Wat gebeurt er als je slakken zware drugs geeft? Dan kunnen ze ineens niet meer vergeten.

Eigenlijk heet het spul methyl-amfetaamine, maar iedereen kent het als crystal meth. Vooral in de VS is het een populaire drug, omdat het een krachtige werking heeft en je voor weinig geld veel van kunt maken. Studenten gebruiken het omdat je er veel beter en langer door kunt leren; je concentratie en geheugen schiet vooruit.

Maar wat zou er gebeuren als je dit middel aan gewone poelslakken (Lymnaea stagnalis) geeft?

Die vraag stelde een bioloog van de universiteit van Calgary (Canada) zich. Hij wilde weten of ook slakken betere studenten worden als je ze crystal meth geeft. Daartoe nam hij een badje met water en stopte de slakken daarin nadat hij ze high had gemaakt met de drug. Het badje had een mechanisme om het zuurstofgehalte in het water te verminderen.

Een gewone poelslak, Lymnaea stagnalis. Hier zonder drugverslaving.
Een gewone poelslak, Lymnaea stagnalis. Hier zonder drugverslaving.

Als slakken in water terecht komen met weinig zuurstof, dan strekken ze hun pneumostomes uit, een soort natuurlijke snorkel. Daarmee halen ze boven water aanvullende zuurstof uit de lucht. Alleen stond boven het bakje onderzoeker Ken Lukowiak klaar met een stokje. Daarmee sloeg hij op iedere slakkensnorkel die zich boven water waagde. Slakekn houden daar niet van en trekken hun zuurstofbuisjes in.

De slakken die op hun buisjes waren geslagen ná inname van crystal meth, bleken hun pneumostomes veel langer ingetrokken te houden, dan een controlegroep die niets had gebruikt. Conclusie van Lukowiak: ook slakken krijgen een beter geheugen als je ze crystal meth geeft.

Waar deze kennis goed voor is, is natuurlijk een heel andere vraag.