Slaapziekte slaat toe


Waarom vallen inwoners van een dorpje in Kazachstan te pas en te onpas in slaap midden op de dag? Een verklaring is nabij, zeggen onderzoekers.

Sinds het voorjaar van 2013 heeft een op de tien inwoners van Kalachi last van een mysterieuze aandoening. Ze vallen zomaar in slaap en zijn vervolgens maar moeilijk wakker te maken. Daarnaast melden ze symptomen als duizelingen en geheugenverlies.

Volgens het ministerie van gezondheid van Kazachtstan zouden warmte en dampen vanuit kelders onder woonhuizen wel eens de reden kunnen zijn, veroorzaakt door hete zomers en slechte ventilatie. Kalachi was een belangrijk mijnbouwdorp in de Sovjet-tijd. Uranium zou ook de boosdoener kunnen zijn, net als vervuild water. Maar tot nu toe is er nog geen bewijs. Ondertussen ontstaan er allerlei complottheorie├źn en praatjes over buitenaardse wezens in het dorp.

Artsen zijn nog bezig om een sluitende verklaring te vinden, zo berichten Diapazon.kz en de Siberian Times. In de laatstgenoemde publicatie vertelt een inwoonster wat het betekent om zomaar in slaap te vallen. In haar geval tijdens het melken van een koe. ‘Ik heb twee dagen en twee nachten geslapen en werd wakker in een ziekenhuisbed. Ik kan mij niets herinneren.’

De slaapziekte slaat in golven toe. Er waren opmerkelijk meer meldingen in mei, oktober en rond Nieuwjaar 2014.