Smartphone: slaaptekort is epidemie aan het worden


Ons slaaptekort is op aan het lopen. Vooral de afgelopen tien jaar laten de cijfers een dramatische verslechtering zien in westerse landen. De grote schuldige is de smartphone met zijn prachtige heldere schermpje. Daar op kijken voor het slapengaan, is bijna een garantie op een doorwaakte nacht.

Hoe erg het is, blijkt uit onderzoek van de Medische Universiteit Wenen in Oostenrijk. Daar meten ze langdurig de slaapgewoontes van een grote groep proefpersonen. Had tien jaar geleden naar maar 6 procent van deze mensen moeite met inslapen, nu is dat al meer dan dertig procent. Daaronder verstaan de onderzoekers dat je meer dan een half uur wakker ligt voor je inslaapt.

Het aantal mensen dat ’s nachts wakker wordt, is gestegen tot 51 procent; tien jaar geleden had slechts een kwart daar last van. Door dat slaaptekort heeft 38 procent nu overdag last van vermoeidheid, tegen 23 procent tien jaar eerder.

De Oostenrijkers weten het heel zeker, de smartphone is daarvan de oorzaak. Het heldere schermpje prikkelt de hersens. Die denken dat het midden op de dag is en stoppen de aanmaak van slaaphormonen. Maar ook het fenomeen dat mensen bang zijn om iets te missen speelt mee. Uit een andere studie bleek recent dat 20 procent van de jongeren ’s nachts wakker wordt om de sociale media te checken.

Je zou immers maar een post een paar uur later zien.