‘Sjagrijn teken van ontwikkeling’


Egoïstische, knorrige mensen zijn verder ontwikkeld dan vrolijke en ongecompliceerde soortgenoten.

Sjagrijnige mensen zijn niet de meest prettige types om mee om te gaan. Je zou hun gedrag zelfs een psychische afwijking kunnen noemen. Maar nu blijkt dat chagrijn helemaal niet zo slecht is. Althans, volgens onderzoek van Harvard University dat deze week wordt gepubliceerd in het tijdschrift Current Biology.

Onderzoekers observeerden twee verschillende soorten apen, chimpansees en bonobo’s. Beide soorten zijn nauwe verwanten van de mens. Chimpansees worden gezien als meer geëvolueerd dan bonobo’s op het gebied van fysieke verschijning, gedrag en sociale structuur.

Twee bonobo's: aardig maar niet zo ver ontwikkeld...
Twee bonobo's: aardig maar niet zo ver ontwikkeld...

Maar chimpansees zijn ook veel agressiever, met name als ze ouder worden. Ook zijn ze minder tolerant ten opzichte van elkaar en ze delen hun eten normaal gesproken niet. Ze zijn kortom een stuk chagrijniger.

Een volwassen bonobo, aan de andere kant, is veel aardiger. Apen van deze soort behouden als volwassenen hetzelfde niveau van speelsheid en sociaal gedrag dat ze vertonen als jonkies.

Genetisch zijn beide soorten bijna gelijk. Dus denken de onderzoekers dat verschillen in gedrag vooral een kwestie moet zijn van evolutie.

Beide apensoorten moesten in het kader van dit onderzoek allerlei testjes doen waarbij egoïsme en chagrijn werden beloond. Zo was er bijvoorbeeld een oefening waarin chimps en bonobo’s er achter moesten komen wie van hun begeleiders bereid was het meeste voedsel uit te delen.

De chimpansees waren in bijna alle oefeningen sneller. Ze wisten beter dan de bonobo’s hoe ze zich moesten gedragen om meer beloning te krijgen in de vorm van bananen. Volgens de onderzoekers komt dat omdat chimpansees gewoon niet aardig zijn. Door niet te delen en geen ‘gezelligheid’ in de groep te hebben, kunnen ze zich beter concentreren op het leren van vaardigheden. Dat zou ook verklaren waarom chimpansees verder ontwikkeld zijn dan bonobo’s.

Foto: Amanda Downing