Sinatra helpt herstel


Frank Sinatra zou constant door de luidsprekers van ieder ziekenhuis moeten schallen. Patiënten worden namelijk rustiger van zijn muziek en genezen daardoor sneller, dat blijkt uit onderzoek van het John Radcliffe Hospital in Oxford.

Foto: Flickr.com/pennstatelive

Britse doktoren zetten een klein experimentje op om het effect van muziek op patiënten te testen. Het is volgens het ziekenhuis de eerste keer dat dit goed getest wordt. De artsen verzamelden 96 ‘proefkonijnen’ die een kleine procedure onder plaatselijke verdoving moesten ondergaan. Bij de behandeling van de helft van de patiënten werd muziek gedraaid – onder andere van Frank Sinatra, Beethoven en Vivaldi- en bij de andere helft niet.

Tijdens de procedures werd de patiënten steeds gevraagd hoeveel zorgen ze zich maakten over de ingreep. Ook werd het aantal ademen op muziek, maakten zich minder zorgen en ademden rustiger dan de andere groep.

Plastisch chirurg Hazim Sadideen, die dit onderzoek leidde, vindt het belangrijk dat dit soort onderzoeken gedaan word: ‘Een ziekenhuisbehandeling kan erg stressvol zijn voor patiënten. Ontdekken wat hen ontspant zou een van onze doelen moeten zijn als behandelend arts. Kalmere patiënten kunnen beter met pijn omgaan en herstellen sneller.’

Het maakt wel degelijk uit welke muziek er in de operatiekamer gedraaid wordt. Waar mensen ontspannen van Frank Sinatra, worden ze racistisch van Bruce Springsteen. Iets om rekening mee te houden.