Psychologische oorlogsvoering tijdens vergadering

Wetenschap in de praktijk


lachen

Kantoorpolitiek heeft veel te maken met psychologisch voordeel scheppen voor jezelf. Stel je voor dat je naar een bespreking moet waarbij veel mensen aanwezig zijn. Ongetwijfeld wordt er flink door elkaar heen gekletst. Hoe kun je zorgen dat er goed naar je wordt geluisterd?

De volgende oefening lijkt gek, maar werkt wel. Zonder je vlak vóór de vergadering af in het toilet. Dwing je mond in een overdreven glimlach en houdt deze minstens twintig seconden vast. Onderzoek toont aan dat je met deze oefening jezelf in een positieve bui ‘dwingt’. Dat is niet alleen prettig voor de bespreking, maar het geeft je nog een voordeel: mensen die flink lachen (of juist fronsen), begrijpen abstracte problemen beter dan zij die een neutraal gezicht hebben.

Het aanspannen van de gezichtspieren prikkelt delen van hersens die betrokken zijn bij ingewikkelde denkprocessen, blijkt uit onderzoek. Dat geeft je de mogelijkheid om er beter en met meer gevoel voor oplossingen naar te kijken.

Ook tijdens de bespreking zelf is een (iets bescheidener) glimlach goud waard. Mensen reageren beter op lachende gezichten dan op serieuze koppen. Jouw lach activeert het ventrale striatum van je gesprekspartners, een deel van de hersens dat is gericht op het ontvangen van beloningen. Een waargenomen lach zorgt ervoor dat dit deel van de hersens dopamine aanmaakt, een stof die zorgt dat mensen zich prettig voelen.

Een klein lachje rond je mond zorgt er dus voor dat iedereen zich senang voelt bij het begin van de vergadering. Je staat al op punten voor op de chagrijnen.