Simpele muziek laat harder lopen


Veel mensen hebben een koptelefoon op tijdens het hardlopen. Maar welke muziek luister je daardoor? Op internet zijn veel playlists te vinden, maar nu is er ook wetenschappelijk onderzocht welke muziek het beste is voor een goede snelheid. Aan de universiteit van Gent moesten proefpersonen in een gymzaal rondjes rennen met muziek op hun oren om de invloed van muziek te testen.

Alle muziek had een snelheid van 130 slagen per minuut en een maat van 4/4. Alle soorten muziek waren vertegenwoordigd, van reggae tot klassiek en van bubbelgum pop tot wereldmuziek. Ook werden stukken gelopen met alleen het geluid van een metronoom om de ‘neutrale snelheid’ vast te stellen.

De uitkomst is dat als je snel wilt lopen, je beter Barbie Girl kunt luisteren of All the things she said van Tatu dan Bob Marley of een klassiek stuk. De conclusie van de onderzoekers is dat hoe simpeler de muziek qua structuur in elkaar zit, hoe sneller je loopt. Dat komt vooral door een grotere paslengte. Bij eenvoudigere deuntjes zijn passen 7 procent langer dan de neutrale stand, bij complexe stukken, zoals klassiek of wereldmuziek, zijn passen 11 procent korter.

Het onderzoek staat in de wetenschappelijke databank PlosOne.