Sieraden uit stenen tijdperk


steentijd sieraden

Het is 11.000 jaar geleden. In noordelijk Europa is het bitterkoud dankzij de ijstijd. Grote gletsjers strekken zich uit over Scandinavië en hebben zo veel zeewater opgenomen, dat je van Engeland naar Nederland kunt lopen. Een handvol jager-verzamelaars probeert in deze barre omstandigheden te overleven. Ze hebben alleen stenen werktuigen, vandaar dat dit de steentijd wordt genoemd.

Eentje van deze mensen besluit op een dag een sieraad te maken van twee stukken lei. Met enorm geduld boort hij of zij gaten in de stukken steen en krast een patroon in het oppervlak. Het zijn unieke stukken, misschien gemaakt voor een ritueel of zelfs een begrafenis. Misschien was de maker een sjamaan die daarmee zijn of haar kracht wilde tonen.

De sieraden zijn gevonden nabij het plaatsje Pickering in Yorkshire, noordelijk Engeland. Bij een opgraving van de University of York kwamen de twee stenen tevoorschijn. Bijna waren ze weggegooid als gewone stukjes steen, tot de archeologen ze schoonmaakten en de twee stenen goed bekeken. Toen kwamen de gaatjes en het patroon tevoorschijn.

Het is een unieke vondst, uit deze periode zijn bijna geen sieraden bekend. Zeker niet uit noordelijk Europa. Maar wat staat er in de steen gekrast? Het zou een boom kunnen zijn, schrijven de archeologen in de publicatie Internet Archaeology. Maar het zou ook een kaart kunnen zijn, of gewoon een mooi patroon. Ook wie de stukken heeft gedragen, is niet meer te achterhalen. Maar de simpele schoonheid van de twee stenen is ook 11.000 jaar later nog intact.