Siberische ‘deur naar de onderwereld’ gaat open


Batagaika krater

Klimaatverandering is niet alleen maar een slechte zaak. In sommige gevallen komen onder eeuwig ijs oeroude landschappen tevoorschijn, die ons veel leren over hoe de planeet er vroeger uitzag. Een goed voorbeeld is Siberië, waar onder de permafrost soms grote gaten in de bodem blijken te zitten, vol verrassingen voor geologen en andere wetenschappers.

Een daarvan noemen de leden van de lokale Yakutia-stam de ‘deur naar de onderwereld’. Het is een enorme barst in de bodem van Siberië, in een dicht bebost gebied. Het bijna 90 meter diepe gat is ontstaan door smeltende ijslagen in de bodem, wat geologen thermokarst noemen. Het begon voorzichtig te ontstaan in de jaren zestig, maar groeit ondertussen met tien meter per jaar. De barst is ook een kilometer lang.

Geologen noemen het de Batagaika krater, hoewel er geen inslag van aan meteoriet of iets dergelijks is geweest. De barst is een schatkamer aan historische informatie. Zo zijn er resten van een oud bos in gevonden, een mammoet en de resten van een 4000 jaar oud paard. Door de eeuwenlange vriesperiode perfect bewaard, zodat deze resten goed kunnen worden bestudeerd.

Voor biologen zijn vooral de pollen en zaden interessant die in het gat opduiken. Die zijn afkomstig van bomen en planten uit de vorige periode dat het iets warmer was in Siberië, 10.000 jaar geleden. Ze vertellen hoe het landschap er toen moet hebben uitgezien, vlak na een ijstijd. Het gebied kende toen een korte bloeitijd waarin de natuur uitbundig groeide.

Uit onderzoek door onder andere de University of Sussex (GB) blijkt dat het toen net zo warm was als nu, terwijl er wereldwijd minder broeikasgassen in de atmosfeer zaten. De onderzoekers hopen door de bodem te bestuderen te gaan begrijpen hoe dat mogelijk was. De theorie is dat een opwarming van de bodem zorgde voor het vrijkomen van broeikasgassen die lokaal bleven hangen en de lucht warmer maakten.

De deur naar de onderwereld kan wellicht zelfs aardlagen blootleggen die 200.000 jaar oud zijn, schrijven de onderzoekers in het vakblad Quaternary Research. Een schatkamer waar ze nog wel even zoet mee zijn.