Shampoo maakt auto onveilig


shampoo

Subaru roept 2,2 miljoen auto’s terug in Japan, Canada en de VS. Vanwege shampoo? In een persbericht laat de automaker weten dat als je met bepaalde modellen Subaru verzorgingsproducten mee vervoert, siliconen uit deze producten door de verpakking heen kunnen sijpelen en via de lucht in de bedrading van het remlicht terecht kunnen komen.

Daar kunnen diezelfde chemicaliën neerslaan op een belangrijke schakeling, die daardoor niet meer werkt. Dan heb je dus geen remlicht meer, de rem doet het nog wel. Bij 30 auto’s is een dergelijk kapot remlicht met siliconen op de schakeling al aangetroffen. Het gaat om auto’s met een hoog geplaatst remlicht, die in Europa niet op de markt zijn, maar wel in Azië en Amerika.

Het is niet de eerste keer dat onderzoekers siliconen in verband brengen met niet-werkende elektrische schakelingen. De Duitse chemiereus Wacker heeft al eerder laten weten dat een van hun siliconenproducten, gebruikt in shampoo, daadwerkelijk door de lucht op printplaten neer kan slaan en zo elektronica kan beïnvloeden. Ook wetenschappers wezen al eerder op de gevaren van verzorgingsproducten. Die laten bij gebruik allerlei chemische verbindingen los.

Sommige landen hebben daarom gebruiksvoorwerpen met siliconen al verboden, ook al omdat ook mensen er niet altijd even goed tegen kunnen.