Shakespeare schedel-mysterie blijft


graf van Shakespeare

De kerk heeft onderzoekers verboden om een schedel aan een DNA-test te onderwerpen om te zien of het William Shakespeare is. De schedel is gevonden in de kerk St Leonard’s in het dorpje Beoley, niet ver van Birmingham. Daarom moet de Anglicaanse kerk toestemming geven. Ze vinden de aanwijzingen dat het om de beroemde dichter gaat te vaag.

Het hele verhaal is gebaseerd op twee tijdschriftartikelen, uit 1879 en 1884. Daarin staat dat, in 1769, een kunsthistoricus 300 pond bood aan iedereen die de schedel van Shakespeare zou kunnen bemachtigen, die werd begraven in Holy Trinity Church in Stratford. Die tombe draagt een grafschrift waarin iedereen wordt vervloekt die probeert om de botten van Shakespeare te stelen.

De man die de schedel zou hebben gestolen, kreeg uiteindelijk ruzie met de kunsthistoricus. Daarop zou hij de schedel maar in Beoley hebben verstopt in een crypte. Degene die dat schreef, zou eind negentiende eeuw de dominee van het dorp zijn, C. J. Langston. Hoe hij het wist, is niet bekend.

Hoe dan ook, de losse schedel die een paar jaar geleden in Beoley is gevonden, zal niet worden onderzocht. Een rechtbank van de kerk heeft zich over het verzoek gebogen en met nogal wat dedain afgewezen. Het bewijs klinkt ‘als een gothic verhaal’, zo schrijven ze in hun uitspraak. De dominee van de kerk waar de schedel is aangetroffen, is teleurgesteld. Hij vreest dat het kerkje een pelgrimsoord zal worden voor mensen die denken dat het om de echte schedel gaat.