Sesamstraat als IQ-test


Het is een prachtig voorbeeld van Nederlands-Vlaamse samenwerking en een rustpuntje in de dag van veel ouders: Sesamstraat. Sinds 1976 is het kinderprogramma op de buis, waardoor ondertussen al hele generaties zijn opgegroeid met Bert, Ernie en Grover. Maar is het programma ook goed voor kinderen? Het antwoord is een volmondig ja.

Britse en Amerikaanse onderzoekers legden kinderen onder de fMRI scanner terwijl ze Sesamstraat aan het kijken waren. Daaruit bleek dat Sesamstraat voor veel hersenactiviteit bij kinderen leidt.

Vooral de programmaonderdelen waarbij woorden of geometrische vormen worden getoond, zorgen dat je onder de scanner een ‘neuronale landkaart’ krijgt van activiteit, zo schrijven de onderzoekers. Ze kunnen daarmee zelfs voorspellen of een kind goed is in rekenen of in taal.

De 27 proefkinderen tussen 4 en 11 werden uitgebreid getest, de fMRI maakte van 40.000 punten in hun hersens een opname. Als controlegroep werd ook een groep volwassenen voor Sesamstraat gezet en onder de scanner gelegd. Opvallend was dat kinderen wiens hersens dezelfde soort reactie toonden als volwassenen op de scènes, in mentale tests naderhand aantoonden bovengemiddeld intelligent te zijn.

Volgens de onderzoekers, die hun bevindingen presenteren in het vakblad Plos One, kun je met een CD van Sesamstraat en een scanner uitstekend een voorspelling doen over de intelligentie van een kind en een gooi doen naar de ontwikkeling die het kind later in het leven zal doormaken.