Serveer chocolade in oranje


Simpel experiment: maak brooddeeg volgens het gewone recept klaar, maar voeg alleen smaakloze blauwe kleurstof toe. Bak het brood lekker knapperig af en snij het in stukken. Serveer het aan je gasten. Tien tegen één dat ze het sneetje laten staan, zelfs als ze weten dat het alleen maar om een kleurstof gaat. Een blauw brood eet een mens nou eenmaal niet, of alleen met lange tanden. Lekker vinden we het niet, ondanks dat de smaak niet anders is dan een gewoon brood.

Lekker drankje, verkeerd kopje. Serveer chocolademelk in een oranje beker. Foto: 4028mdk09

Kleur is belangrijk bij eten, het geeft ons informatie. Zelfs de kleur van serviesgoed kan al bepalen hoe we smaak waarnemen, blijkt uit een Spaans experiment. Daarbij werd aan mensen lekkere warme chocolademelk te drinken gegeven in plastic kopjes die rood, oranje, crème of wit waren. De proefpersonen moesten daarna aangeven welke chocolamelk ze het lekkerste vonden. Opmerkelijk: de chocomel uit het oranje bekertje smaakte veel mensen het beste. En dat terwijl het drankje alle vier de keren exact hetzelfde was.

Eerder onderzoek van hetzelfde team toonde al aan dat mensen limonade uit een geel bekertje als meer ‘citroenig’ beoordeelden. Oranje bekers maken hun inhoud dus meer choco-achtig, zo blijkt uit deze studie, gepubliceerd in het vakblad Journal of Sensory Studies.