Serieverslaving is niet ongevaarlijk


Met Popocorntime, Netflix en HBOGo op je computer kan je iedere wakkere minuut van de dag tv-series kijken. Mensen die dit doen zijn vaker alleen, depressief en hebben een grotere kans om ziekelijk dik te worden. Serieverslaving is een serieus fenomeen.

Volgens wetenschappers van de Universiteit van Texas is series bingewatchen – heel veel afleveringen achter elkaar kijken – geen verslaving zonder gevolgen. Mensen gaan tv, series en films kijken om even uit het gedoe van alle dag te ontsnappen. Wanneer dit te vaak gebeurt, moet de omgeving zich zorgen gaan maken.

Een groep van 316 proefpersonen tussen de 18 en 29 jaar oud werd gevraagd hoe vaak ze tv keken en of ze wel eens last hadden van negatieve emoties zoals eenzaamheid en depressie. Het verband werd al vrij snel duidelijk: hoe slechter mensen zich voelden, hoe vaker ze vluchtten in serieverslaving om niet met hun eigen gedachten te zijn.

Hoofdonderzoeker Yoon Hi Sung vertelt Dailymail wanneer we ons echt zorgen moeten gaan maken: ‘Als mensen weten dat ze niet moeten kijken, maar toch moeite hebben om niet de volgende aflevering te starten is er wat mis.’ Mensen die heel veel series keken bleken ook gevoeliger voor verslavingen en overgewicht.