Seriemoordenaar in nazi-tijd


Een Amerikaanse historicus heeft een gruwelijke seriemoordenaar ontdekt die wellicht 150 moorden op zijn geweten heeft. Maar dan wel meer dan 60 jaar geleden.

Het verhaal van Marcel Petiot klinkt als een filmscript. Toen de Duitsers Frankrijk binnenvielen in 1940, begon hij te moorden. De Franse arts had het vooral voorzien op joden. Als lid van het verzet beloofde hij joodse Fransen een vluchtroute naar Zuid Amerika. Maar in plaats daarvan, maakte hij ze af.

Petiot vlak voor zijn executie door de guillotine in 1946.

Petiot gebruikte gas om zijn slachtoffers te bedwelmen en te vermoorden. Andere keren gebruikte hij cyanide. De lijken werden in stukken gesneden of verbrand.

Dankzij de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog is het verhaal van Pietot altijd een beetje ondergesneeuwd. De Franse politie arresteerde de arts na de oorlog en hij werd snel veroordeeld voor 26 moorden en geëxecuteerd. De dossiers over de moorden werden verzegeld en gingen naar het archief.

Daar zijn ze door de Amerikaanse historicus David King recentelijk gevonden. Hij schreef een boek over de seriemoordenaar. Volgens King zijn er veel meer dan 26 mensen omgekomen door Petiot, hij schat dat het werkelijke aantal rond de 150 ligt.

Duitse troepen in Parijs.

King schrijft dat Petiot gebruik maakte van de chaos in Parijs onder de nazi’s. Veel mensen ontvluchtten de stad, dus een vermissing viel niet zo snel op. Petiot liet zijn slachtoffers afscheidsbrieven schrijven, die hij na de vlucht zou posten. Door deze brieven dachten familieleden van de slachtoffers dat het allemaal goed zat.

Het boek van King heet Death in the City of Light en is vanaf deze week verkrijgbaar.

Follow Faqtman on Twitter