Selfie time: vrouwen vaker gewond door mobieltje


mobieltje-zombies

Het schijnt een smobie te heten, iemand die zo bezig is met zijn mobieltje dat hij of zij als zombie rondloopt en een ongeluk krijgt. Mensen lopen met het ding in de hand tegen lantaarnpalen of donderen van trappen. In het gemiddelde ziekenhuis zien ze geregeld smobie slachtoffers in de Eerste Hulp. Opmerkelijk: meestal zijn dat vrouwen.

Dat is de uitkomst van een studie van de universiteit van het Duitse Leipzig naar het fenomeen. Ze ontdekten dat de eerste smobie slachtoffers rond 2012 vielen en dat de grafiek van het aantal gevallen daarna steil omhoog begon te lopen. Ze zagen ook in de statistieken dat het aantal passieve en actieve ongevallen ongeveer gelijk is. Bij een passief ongeluk verwond je jezelf, bij een actief ongeval een ander.

De cijfers tonen nog meer aan: ouders verwonden relatief vaak hun kinderen. Het schermpje is dus belangrijker dan de kleine schattebout. Onder de slachtoffers zijn ook vaker jonge vrouwen. Die vallen door glazen daken en steken de straat over terwijl er verkeer aan komt, want Instagram. Slechts 20 procent van de slachtoffers is van het mannelijk geslacht.

En dan telden ze in Leipzig nog niet eens het aantal selfie-doden, een wereldwijd fenomeen in opmars. Natuurlijk poseer je op de rails, geen trein gezien. Of op dat hoge gebouw, alles voor de likes. De Amerikaanse staat Hawaï heeft het inmiddels strafbaar gemaakt om je op straat te begeven terwijl je op een schermpje kijkt. Ook terwijl je loopt.