Selfie ruïneert kostbaar museumstuk


beschadigde doodskist

‘Niet aanraken aub.’ Musea zetten de bordjes vaak neer bij hun meest waardevolle stukken. En net zo vaak negeren mensen die bordjes, om toch op die middeleeuwse stoel te gaan zitten of het aardewerken potje even aan te raken. Soms gaat dat gruwelijk mis, zoals in het Prittlewell Priory Museum in Southend, Groot-Brittannië. Daar is een 800 jaar oude lijkkist ernstige beschadigd.

Een familie die het museum bezocht, tilde een van hun kinderen over de rand van de kist heen, zodat hij een selfie kon maken als lijk. Erg leuk natuurlijk voor het familiealbum, Jantje als dode. Maar dat ging mis, zodat een deel van de rand van de kist afbrak. De familie maakte daarop dat ze wegkwamen, de schade werd pas later ontdekt. Pas na het bestuderen van camerabeelden kon een reconstructie van de gebeurtenis worden gemaakt.

De zandstenen doodskist werd in 1921 ontdekt en bevatte het stoffelijk overschot van een belangrijke monnik. Het is een van de topstukken van het museum, ook al omdat er geen andere exemplaren van dit soort doodskisten bekend zijn. Het zachte steen is verbrokkeld, terwijl deze in uitstekende staat is, of liever, was. Het stuk is nu achter glas gezet om verdere incidenten te voorkomen.

Het is zeker niet de eerste keer dat selfies tot problemen leiden. Vorig jaar beschadigde een bezoeker een 126 jaar oud standbeeld in Portugal. Hij was bij het monumentale Rosario treinstation in een nis gekropen waar het standbeeld van een vroegere koning stond om zichzelf te fotograferen. Het standbeeld viel en was zwaar beschadigd.

Maar ook museumbezoekers zijn niet altijd even voorzichtig. Zoals dit jongetjes in Taiwan, dat twee jaar geleden struikelt en zijn val nog net kan breken door tegen een 400 jaar oud barokschilderij te steunen. Jammer alleen van het gat dat hij daarmee in het doek maakte. De verzekering betaalt gelukkig.