Seksuele hints vaak overschat


Seksueel getinte hints worden vaak verkeerd geïnterpreteerd, blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Er zijn twee manieren waarop je als man een fout kunt maken: of je denkt ‘Wow die vrouw ziet mij wel zitten’, en dat blijkt niet zo te zijn. Of de dame in kwestie is werkelijk geïnteresseerd, maar dat ontgaat de man compleet. Beide gevallen komen vaak voor, beweren onderzoekers van de Universiteit van Texas in Austin.

Voor hun onderzoek werden 96 mannen en 103 vrouwen, drie minuten lang in een speeddate sessie tegenover vijf potentiële kandidaten van het andere geslacht gezet. Vooraf moesten ze vragenlijsten invullen over hoe aantrekkelijk ze zichzelf inschatten, en of ze uit waren op een one-night stand. Na elke speeddate moesten ze vervolgens aangeven hoe aantrekkelijk ze hun gesprekspartner vonden, en of ze dachten dat hun date seksueel geïnteresseerd in hen was.

Bingo, ze ziet me helemaal zitten!

En wat bleek? Mannen die uit waren op een one-night stand meenden vaak hints te zien dat hun date dat ook was – ook al bleek dat meestal niet waar te zijn.

Ook mannen die zichzelf knap vonden, maar dit niet waren volgens het oordeel van de vrouwen, dachten massaal dat de vrouwen in hen geïnteresseerd waren. Alleen de mannen die echt aantrekkelijk waren maakten deze fouten niet. Bij vrouwen lag het totaal anders: Zij stelden zich bescheidener op, en onderschatten het verlangen van de mannen meestal.

Volgens de onderzoekers hebben mannen die zichzelf overschatten en er blind voor gaan – met alle risico’s van een pijnlijke afwijzing – meer succes dan de mannen die de signalen van de vrouwen compleet missen. Deze man zal zijn genen die mede verantwoordelijk zijn voor deze zelfoverschatting, daarom eerder doorgeven aan volgende generaties, beweren de onderzoekers. Staat ons dus een toekomst te wachten met mannen die zich en masse overschatten, en denken dat ze de vrouwen voor het uitkiezen hebben?