Vrouw achter het stuur …


Mannen moeten oppassen met seksistische grappen als hun vrouw achter het stuur zit. Ze gaat er slechter door rijden, blijkt uit onderzoek.

Wetenschappers hebben een nieuwe aanleiding gevonden om de eeuwige discussie tussen mannen en vrouwen over wie er beter auto rijdt weer eens aan te zwengelen. Vrouwen hebben de naam minder goed te zijn in parkeren en kaartlezen, vaardigheden waarvoor ruimtelijk inzicht nodig is. Maar als ze op die onderdelen zwak presteren, zou dat wel eens de schuld van mannen kunnen zijn, blijkt uit onderzoek.

‘Vrouw achter het stuur, auto tegen de muur’ en allerlei andere seksistische grappen doen al tientallen jaren de ronde. Maar volgens onderzoekers van twee Amerikaanse universiteiten zijn dergelijke uitspraken niet zo onschuldig als ze lijken. Seksistische grappen over vrouwen en autorijden blijken zichzelf waar te maken. Vrouwen worden er onzeker van en gaan inderdaad slechter parkeren of kaartlezen.

De onderzoekers lieten honderden studenten allerlei taken verrichten die ruimtelijk inzicht vereisen. Ze verwachtten dat mannen beter zouden presteren dan vrouwen. Maar dat bleek niet het geval. Als de vrouwen met rust werden gelaten of zelfs werden geprezen, deden ze het net zo goed als de mannen. Maar als ze kritiek kregen, of zich bewust werden gemaakt van hun eigen onzekerheid, gingen hun prestaties hard achteruit.

Volgens de onderzoekers wordt het ruimtelijk inzicht van vrouwen sterk beïnvloed door hun mate van vertrouwen. Als dat vertrouwen wordt ondermijnd, bijvoorbeeld door grappen over parkeren en kaartlezen, gaan ze minder goed presteren.

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het US journal Archives of Sexual Behavior.

Follow Faqtman on Twitter